GustăMM

Rețete tradiționale din Maramureș
- Gustul autentic al locului –

 
În Maramureș, fiecare rețetă poartă amprenta unei familii, a unei sărbători sau a unui colț de sat. Gătite cu ingrediente locale și transmise din bătrâni, mâncărurile maramureșene sunt simple, hrănitoare și pline de savoare. Fie că sunt servite la mesele de zi cu zi sau în cadrul sărbătorilor tradiționale, aceste preparate reflectă armonia dintre om și natură, muncă și bucurie, simplitate și rafinament rustic.

Mai jos găsești câteva dintre cele mai îndrăgite rețete din cele patru zone etnografice ale Maramureșului – o invitație la redescoperirea gusturilor de altădată și la experimentarea gastronomiei autentice, chiar la tine acasă.

 
Balmoș din lapte de bivolițăȚara Lăpușului
Balmoș din lapte de bivoliță

Ingrediente: mălai, lapte de bivoliță, smântână grasă, sare

Mod de preparare: Laptele se fierbe împreună cu smântâna și sarea, se adaugă mălaiul în ploaie, se amestecă constant până devine consistent.

Sursa: Familia Cristurean, Suciu de Sus
Guiaș pă carne de oaieȚara Lăpușului
Guiaș pă carne de oaie

Descriere: Ciorba cunoscută în Țara Lăpușului și nelipsită de la evenimentele importante din viața omului cu rețete diferite de la sat la sat.

Ingrediente: carne de oaie, cartofi, zarzavat de supă, ulei, sare, piper, boia, pătrunjel frunze, apă

Mod de preparare: Guiașul pentru evenimente se pregătește de obicei într-o căldare sau ceaun. Se curăță și pregătesc legumele, se taie bucăți mărunte și se călesc în ulei. Când sunt călite de jumătate se adaugă bucățile de carne de oaie și apă caldă cât să se acopere toate ingredientele. După carnea este fiartă mai bine de 50% adăugăm cartofi tăiați cubulețe. Condimentele se pun după gust și la final se presară frunze de pătrunjel tocate mărunt.

Sursa: Livia Nistea-Neag, Libotin
Livanca (mălai dulce)Țara Lăpușului
Livanca (mălai dulce)

Descriere: Un desert ușor de pregătit, livanca, dulce ca mierea, de culoarea soarelui și pufoasă ca spuma laptelui proaspăt muls de la văcuțele din curtea casei.

Ingrediente: 3 ouă, o cană de zahăr, o cană lapte prins, o cană ulei, o cană lapte dulce, o cană făină de grâu, făină de mălai, sare, praf de copt, zahăr vanilat (dacă o dorim mai aromată)

Mod de preparare: Plămădeala de mălai dulce se face cam așa: se iau 3 ouă mari de casă, se adaugă o cană de zahăr, un vârf de cuțit de sare, zahărul vanilat și se bat până se topește zahărul. În spuma obținută punem pe rând câte o cană de lapte prins, ulei, lapte dulce și făină de grâu. La final peste acest amestec, punem făina de mălai în așa măsură încât plămădeala să curgă ușor când o punem în tavă ca să o dăm la cuptor. O servim cu groșcior delicios (smântână) sau cu zahăr pudră, după preferință.

Sursa: Pop Carmen Nicoleta, Suciu de Sus
Mazăre cu zamă de postȚara Lăpușului
Mazăre cu zamă de post

Descriere: Spefică perioadei posturilor și pregătită adesea și în Postul Sfintei Mării și servită cu pită de mălai.

Ingrediente: fasole, zarzavat pentru supă, sare, foi de dafin, piper boabe, suc de roșii, cimbru

Mod de preparare: Mazărea (fasolea) se pune la fiert în apă (nu se schimbă apa ca să nu își piardă din gust, spuneau bătrânii), se adaugă și zarzavatul, cimbrul, sarea, piper boabe, foi de dafin. Se amestecă o lingură de făină de grâu cu o cană de suc de roșii și se toarnă peste zeamă. După ce fierbe și se îngroașă puțin se potrivește de sare și piper după gust. Se servește cu pită de mălai și ardei iute.

Sursa: Aurica Schilaci, Groșii Țibleșului
Pită de mălaiȚara Lăpușului
Pită de mălai

Ingrediente: 2 căni făină mălai, o cană făină de grâu, puțin zahăr, drojdie

Mod de preparare: Făina de mălai se opărește cu apă clocotită (să nu fie mălaiul „aspru”). Drojdia se amestecă cu apă călduță și zahăr până se dizolvă bine și apoi se frământă bine împreună cu făina de mălai opărită, se pune în tavă, pe care mai apoi o dăm la cuptor.

Sursa: Aurica Schilaci, Groșii Țibleșului
Zamă de păstăi acrite cu mereȚara Lăpușului
Zamă de păstăi acrite cu mere

Descriere: Pregătită adesea în Postul Sfintei Mării.

Ingrediente: păstăi, morcov, sare, mere necoapte, usturoi, o lingură făină de grâu

Mod de preparare: Păstăile se pun la fiert împreună cu morcovul în apă cu sare, se adaugă mere necoapte tăiate în patru. După ce merele sunt fierte (se vor ridica la suprafață) se scot și se dau printr-o sită. Compoziția fină se adaugă din nou în zama de păstăi. Se călește usturoiul, se adaugă o lingură de făină de grâu, poprică, piper și o cană de apă rece. După ce fierbe și se îngroașă puțin se adaugă rântașul pese păstăi și se mai potrivește după gust.

Sursa: Aurica Schilaci, Groșii Țibleșului
Plăcinte în cuptiorȚara Lăpușului
Plăcinte în cuptior

Descriere: Dulci sau sărate, plăcintele în cuptor sunt nelipsite de pe masa lăpușenilor.

Ingrediente: făină de grâu, drojdie, apă, sare, brânză de oaie, verdețuri (mărar, ceapa coade)

Mod de preparare: Se pregătește un aluat din ingredientele de mai sus. Aluatul nu trebuie să fie moale și lipicios deoarece se va întinde cu sucitorul. Umplutura se face din brânză de oi sărată amestecată sau nu verdețuri. Plăcințele se fac după preferințe, însă de obicei acestea sunt micuțe și rotunde.

Sursa: Viorelia NEAG (Viorelia Neagului), Libotin
Prăjitura Albinița de postȚara Lăpușului
Prăjitura Albinița de post

Ingrediente pentru foi: bulion, ulei, zahăr, bicarbonat de sodiu (stins), 1 esență de rom, făină de grâu

Ingrediente pentru cremă: apă, gris, zahăr, margarină, zeama de la o jumătate de lămâie, 2-3 linguri nucă de cocos, dulceață de prune

Mod de preparare foi: Se amestecă toate ingredientele lichide și amestecăm până se topește zahărul după care adăugăm făina. Se fac 4 foi.

Mod de preparare cremă: Se pune apa la fiert împreună cu zahărul, când fierbe se adugă grișu și se lasă să fiarbă până se îngroașă. Adăugăm zeama de lamâie și după o luăm de pe foc și adăugăm margarina, amestecăm până se topește toată margarina. La final adauga si nuca de cocos. Foaie-crema-foaie-dulceata de prune-foaie-crema- foaie.

Optional putem presara zahăr pudra deasupra

Sursa: Anamaria Szasz (Ana lu' Victoru Marcului), Suciu de Jos
Prăjitură cu mălai și lapte bătutȚara Lăpușului
Prăjitură cu mălai și lapte bătut

Descriere: Desertul de aur din satele lăpușene de altă dată.

Ingrediente: făină de mălai cât mai fină, griș de grâu, lapte bătut, ouă, zahăr, unt, praf de copt, vanilie, coaja rasă (doar partea galbenă) de la 1 lămâie, 1 praf de sare, zahăr pudră pentru finisat prăjitura (opțional)

Mod de preparare foi: Se amestecă toate ingredientele lichide și amestecăm până se topește zahărul după care adăugăm făina. Se fac 4 foi.

Mod de preparare cremă: Cuptorul se încălzește la 170 de grade Celsius astăzi, înainte de vreme se făcea proba cu hârtia în cuptorul de-afară. Pentru a avea o prăjitură cât mai fină este important să folosim făină măcinată foarte fin și cernută. Într-un castron încăpător cernem făina, grișul și praful de copt. Într-un alt vas separăm ouăle, colectând gălbenușurile și albușurile separat, în două castroane încăpătoare.

Adăugăm peste gălbenușuri zahărul, vanilia și coaja rasă de lămâie și batem bine până ce compoziția crește în volum și se deschide mult la culoare. Adăugăm laptele bătut și amestecăm bine.

Batem spumă albușurile cu sarea, adăugăm peste ingredientele uscate compoziția cu gălbenușuri și lapte bătut și omogenizăm totul cu un tel. Adăugăm la final untul topit (sau uleiul) și îl încorporăm în compoziție. Adăugăm 1/3 din albușurile bătute spumă și amestecăm energic, apoi încorporăm și restul spumei de albuș. Compoziția opţinută se coace într-o tavă timp de 45 de min.

În final prăjitura trebuie să fie ușor rumenă iar o scobitoare curată înfiptă la mijlocul acesteia trebuie să iasă tot curată. Presărăm (sau nu) prăjitura cu zahăr pudră, o porționăm și o servim abia călduță sau complet rece.

Sursa: Anamaria FILIP (Ana de-a lu Marinel din Baltă), Suciu de Jos
Riptoșe (plăcintă de post)Țara Lăpușului
Riptoșe (plăcintă de post)

Descriere: O gustare ușor de pregătit, potrivită și dulce și sărată.

Ingrediente: făină de grâu, ulei, zahăr, sare, drojdie, apă

Mod de preparare: Se pregătește un aluat din făină de grâu, apă călduță, drojdie, foarte puțin zahăr, sare și ulei. Drojdia se amestecă cu apă călduță și zahăr până se dizolvă și apoi se frământă bine.

Se presară făină pe blatul de lucru și cu ajutorul unui sucitor se întinde o bucată de aluat sub formă rotundă, se unge cu oloi și se presară zahăr sau sare (după preferință). Aluatul se răsucește apoi ca la foaia de cozonac, pe urmă se rulează ca un melc și se întinde din nou cu sucitorul până ia formă rotundă. Se coc în oloi până se rumenesc frumos.

Sursa: Pop Carmen Nicoleta, Suciu de Sus
Prăjitură cu miez negruȚara Lăpușului
Prăjitură cu miez negru

Descriere: Alb și negru, delicios.

Ingrediente aluat: făină albă, unt, ouă, apă, oțet, sare/p>

Ingrediente miez: ouă, zahăr, ciocolată, nucă, cacao

Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru a obține un aluat, se pune aluatul la frigider pentru 10 minute. Se bat albușurile spună cu zahărul după care se adaugă gălbenușurile, ciocolata, cacao și nuca măcinată. Se pune o foaie în tavă și se împunge cu furculița ca să nu crească, după care se adaugă umplutura și se pune cealaltă foaie care o împungem cu furculița.

Toată prăjitura se coace odată.

După coacere se presară zahăr pudră deasupra.

Sursa: Anamaria SZASZ (Ana lu' Victoru Marcului), Suciu de Jos
Plăcintă cu răcuinăȚara Lăpușului
Plăcintă cu răcuină

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină albă de grâu, 1 drojdie mică, un praf de sare, puțin ulei

Ingrediente pentru umplutură: răcuină, sare, ceapă verde, brânză burduf, 2 ouă, 2-3 linguri smântână

Mod de preparare: Se pune drojdia in puțină apă caldă cu puțin zahăr și lăsăm să stea puțin. Într-un bol mai mare punem faina și sarea, amestecăm apoi punem projdia dizolvată, puțin ulei și apă călduță. Frământăm un aluat potrivit să se poată lucra cu el. Acoperim bolul cu un prosop și îl lăsăm la dospit. Dacă se dorește aluatul se poate pregăti și cu o zi înainte dar el trebuie pus la dospit in frigider până a doua zi.

Spălăm racuina din mai multe ape până este perfect curată, o frământăm cu sare apoi o stoarcem bine, o putem mărunți sau lasă așa întreagă (aici este la alegerea fiecăruia) , o punem într-o cratiță unde o călim cu puțin ulei, adăugăm 2 legături de ceapă verde dar numai cozile tăiate mărunt. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească. Adăugăm apoi brânză burduf, ouăle și smântână și amestecăm bine totul.

Din aluatul crescut formam foi mici punem umplutura pe o parte iar cu cealaltă parte acoperim, apăsăm marginile cu buricul degetelor până este bine lipit aluatul pentru a nu se scurge umplutura in momentul coacerii!

In puțin ulei coacem plăcintele.

Sursa:
Cozonac cu nucăȚara Maramureșului
Cozonac cu nucă

Descriere: Desertul sărbătorilor din satul de altă dată

Ingrediente aluat: făină de grâu, ouă, zahăr, lapte, drojdie proaspătă, unt, sare, vanilie, coaja rasă de la o lămâie

Ingrediente umplutură: nucă măcinată, cacao, zahăr, 2 albușuri (pentru legat compoziția), esență de rom sau vanilie (după gust), stafide (opțional)

Mod de preparare: Drojdia activată: Se încălzește puțin laptele (să fie călduț, nu fierbinte) apoi se adaugă o lingură de zahăr și drojdia, se lasă 10-15 minute până face spumă. Într-un bol mare se pune făina cernută. Se adaugă ouăle, zahărul, sarea, coaja de lămâie/portocală, esențele și laptele cu drojdia activată. Se frământă bine, apoi se adaugă treptat untul topit și răcit. Se frământă până aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini (20–30 minute). Se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit 1,5–2 ore, până își dublează volumul.

Se întind cu sucitoarea niște pături din aluatul dospit peste care se pune compoziția pentru umplutură și se rulează.

Suciturile obținute se pun în tavă și se dau cu gălbenuș de ou pentru a rămâne rumeniți și moi după coacere.

Sursa: Ioana ORZAC, Dragomirești
Gogoși pe aburi - Gőzön főttȚara Maramureșului
Gogoși pe aburi - Gőzön főtt

Descriere: Desert tradițional maghiar din satul Câmpulung la Tisa.

Ingrediente: făină de grâu, ulei, ou, zahăr, sare, unt, nucă măcinată, gem

Mod de preparare: Se pregătește un aluat de cozonac care trebuie întins apoi tăiat pătrățele și uns cu dulceață iar ulterior împăturit. Apă la fiert într-o oală și altă oală care să o acopere pe prima. Pe prima oală se leagă cu tifon sau strecurătoare mare. Când fierbe apa se pun gogoși peste tifon se acoperă și se lasă 15 minute. După ce le luăm de pe aburi, le ungem cu unt topit sau ulei.

Sursa: Robert Cotos a bunicii † Szabó (Odor) Irén
Mămăligă cu cartofiȚara Maramureșului
Mămăligă cu cartofi

Ingrediente: 0,5 kg cartofi, 200g mălai (făină), 1 linguriță sare

Mod de preparare: Se curăță cartofii de coajă, se taie mari și se pun la fiert acoperiți bine de apă, până când aproape se sfărâmă singuri. Apoi se adaugă sarea și tot mălaiul (se toarnă în grămăjoară, sub forma unei movilițe care iese deasupra 2-3 degete). Se taie mălaiul în formă de cruce cu lingura de lemn și se lasă mai departe la foc domol până când mălaiul se fierbe (aproximativ 15-20 de minute). Atunci se începe mestecatul, ca la mămăliga țărănească. Când mămăliga se desprinde singură de pe marginea ceaunului este gata și se răstoarnă pe un fund de lemn. Se servește cu orice mâncare.

Sursa: Radu Daniel TRUFAN, Valea Ruscovei
Plăcintă de postȚara Maramureșului
Plăcintă de post

Descriere: O gustare ușor de pregătit, potrivită și dulce și sărată.

Ingrediente: făină de grâu, ulei, zahăr, sare, drojdie, apă

Mod de preparare: Se pregătește un aluat din făină de grâu, apă călduță, drojdie, foarte puțin zahăr, sare și ulei. Drojdia e amestecă cu apă călduță și zahăr până se dizolvă bine și apoi se frământă bine cu ulei. Se obține un aluat moale, ușor lipicios, care se lasă la dospit.

După ce aluatul este dospit se presară făină pe blatul de lucru si cu ajutorul unui sucitor se fac plăcintele. Pătura se lasă mai groasă, cu ajutorul unui sucitor li se dă o formă rotundă iar apoi fie se împătură în două (acolo se poate pune și o umplutură), fie se lasă rotunde și se face o tăietură pe mijloc. Acestea se lasă pe prosoape să crească iar mai apoi se coc în baie de ulei. Este important să folosim o cratiță mai înaltă în pereți și cu un fund gros în care să fie mult ulei, astfel plăcintele cresc și se rumenesc frumos.

Sursa: Ioana ORZAC, Dragomirești
Pupti în sămătișăȚara Maramureșului
Pupti în sămătișă

Descriere: Strămoșii fulgilor de porumb.

Ingrediente: făină de grâu, ulei, zahăr, sare, drojdie, apă

Mod de preparare: În iaurt se pune o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru a fierbe, apoi se adaugă, zahărul, sarea, oul și la urmă făina treptat până se formează o compoziție cremoasă. Se pune cu polonicul într-o cratiță unsă cu ulei și se coc plăcințele de dimensiuni variate. Se servesc rupte în bucăți și puse în iaurt rece (înlocuitorul tradițional al fulgilor de porumb).

Sursa: Ioana Hotea (Ioana lu' Fârcu), Hoteni
Scoverze dospiteȚara Maramureșului
Scoverze dospite

Descriere: Un desert tradițional întâlnit sub diverse denumiri în toate țările Maramureșului.

Ingrediente: făină albă, sare, zahăr, drojdie, ulei, dulceață

Mod de preparare: Într-un bol punem apa călduță în care vom dizolva drojdia împreună cu zaharul, peste care adăugând după gust sare iar mai apoi făina cernută. Cantitatea de făină este în concordanță cu numărul de scoverze pe care dorim să le facem. Aluatul este unul mai gros, însă nu la fel ca cel frământat, trebuie să îl putem pune cu un polonic. Se lasă câteva minute să se liniștească după care se pune în tigaie puțin ulei, când uleiul s-a încălzit turnăm câte puțin din compoziție formând o clătită mai groasă. Se pot servi ca atare goale sau umplute cu dulceață, iar pentru cei care nu țin post se pot umple și cu brânză.

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Săliștea de Sus
Urdă friptăȚara Maramureșului
Urdă friptă

Descriere: Din bucătăria gospodarilor harnici care mai cresc oi.

Ingrediente: urdă, ceapă verde, ouă, smântână, slănină. Ingredientele nu se măsoară se ajustează în funcție de numărul persoanelor la masa

Mod de preparare: Se taie slănina felii și se pune la prăjit. După ce s-a rumenit bine se dă la o parte, iar peste untura care a ieșit din slănină se toarnă amestecul din ouă bătute, urdă, ceapă tăiată mărunt și o lingură de smântână. Se amestecă toate în tigaie până ce compoziția s-a rumenit. Se servește cu mămăligă caldă.

Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Săliștea de Sus
Colăcei în uleiȚara Chioarului
Colăcei în ulei

Descriere: Un desert tradițional bun de pus în coșarcă și dus la danț, la clacă sau la joc.

Ingrediente: făină de grâu (în fucție de cantitarea dorită), ou, sare, zahăr, drojdie, unt, ulei

Mod de preparare: Într-un lighean încăpător se pune cantitatea de făină dorită în mijlocul căreia se face o gropiță unde vom adăuga drojdia cu puțină apă caldă, zahăr și un gălbenuș de ou. Amestecăm bine puțina plămădeală din mijlocul făinii și o lăsăm timp de 15 minute să fermenteze. După ce drojdia s-a activat vom adăuga și restul de ingrediente (sare, unt topit, adaos de zahăr și puțină apă), le vom frământa adăugând din când în când ulei astfel încât să obținem un aluat gras și bine omogenizat. Aluatul obținut se acoperă cu un ștergar din bumbac și rămâne la dospit aproximativ o oră. După ce aluatul a dospit îl porționăm astfel în cât din fiecare bulgăraș de aluat să formăm niște baghete rotunde din aluat pe care cu mâna le modelăm în așa fel încât să rezulte niște colăcei rotunzi de dimensiunea unei palme. Colăceii sunt copți în baie de ulei, scurși și apoi pudrați cu zahăr vanilat sau nucă.

Sursa: Silvia DĂNUȚ (Silvia din Hărăscu), sat Prislop (comuna Boiu Mare)
Mâncarea preferată a lui PetőfiȚara Chioarului
Mâncarea preferată a lui Petőfi

Ingrediente: 100 g de făină de grâu, 5 g de drojdie, lapte, un vârf de cuțit de sare, o jumătate de cartof fiert și ras, 1-2 linguri de lapte acru

Mod de preparare: Drojdia o dizolvăm în lapte călduț, adăugăm sarea, cartoful ras, laptele acru [iaurt] și făina. Frământăm bine aluatul, apoi îl lăsăm la dospit într-un loc cald timp de aproximativ 30 de minute. Coacem lángoșul într-o tigaie bine încinsă, cu puțină grăsime, rumenindu-l pe ambele părți. Deasupra acestuia punem un strat de tocană de legume (lecsó) sau un papricaș de ciuperci, în funcție de sezon, iar peste acestea adăugăm o friptură de porc sau de vită, pregătită la cuptor sau pe grătar, bine condimentată cu sare, piper măcinat, măghiran și rondele de ceapă.

Sursa: Bencze Zita, Coltău
Prăjitură cu urdă și stafideȚara Chioarului
Prăjitură cu urdă și stafide

Descriere: Desert tradițional care se pregătește și de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Ingrediente: făină de grâu, untură de porc, ou, zahăr, sare, smântână, bicarbonat, urdă, stafide

Mod de preparare: Se pregătește un aluat din făină, untură, zahăr, ou, smântână și bicarbonat. Se vor face 2 foi care se coc împreună cu umplutura. Umplutura se face din urdă frământată cu zahăr, ou și stafide. Se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se obține o prăjitură densă, aspectoasă și gustoasă.

Sursa: Felicia Mare, Prislop, comuna Boiu Mare
Prescura - nelipsită la Sfânta LiturghieȚara Chioarului
Prescura - nelipsită la Sfânta Liturghie

Ingrediente: făină de grâu, sare, drojdie, apă

Mod de preparare: Prescura se prepară respectând canoanele, cu gând curat și rugaciunea în inimă. Într-un vas încăpător (în funcție de mărimea prescurii și a părăstasului) se cerne făina de grâu cântărită în prealabil pe care de obicei o aduce cineva din sat. Aluatul se pregătește ca și pentru o pâine, frământat mai vârtos și nu se adaugă ulei sau ou ca și în cazul unor rețete de pâine. Aluatul se lasă la dospit după care se pune pe blatul de lucru și se pregătește pentru copt. Se fac patru sucituri de grosimii unui cozonac peste care se face o împletitură transversal. Rezultă astfel o prescură de formă dreptunghiulară formată din câte 4 pătrate de-o parte și de cealalta a împletituri. În cele 8 pătrate rezultate se pune pecetarul.

Sursa: Tanti Todorica (Teodora TĂMAȘ), sat Coruia
Ratătă cu poprici și cu porodici Țara Chioarului
Ratătă cu poprici și cu porodici

Descriere: O rețetă de mic dejun specifică sezonului cald.

Ingrediente: ouă, sare, ceapă, ardei, roșii, slănină

Mod de preparare: Se spală și se taie rondele ceapa, ardeiul, roșiile și slănina se taie feliuțe pe care le crestăm. Într-un castron se bat ouăle ca și pentru o omletă normală adăugând sare și piper. Într-o cratiță cu diametru mai mare așezăm feliile de slănină la prăjit întorcându-le de pe o parte pe alta până se rumenesc și lasă unsoare în tavă. Când slănina este prăjită mai bine de jumătate se adaugă legumele tăiate care se călesc bine în unsoare. După ce sunt bine pătrunse și au scăzut în volum turnăm ouăle bătute și dacă este necesar alte condimente după gust.

Sursa: Ileana CUPȘA (Lenuța Petrii lu' Ștefan de pă Dâmb), sat Coruia, comuna Săcălășeni
Turnate cu groștiorȚara Chioarului
Turnate cu groștior

Descriere: Se pregătea de regulă ca și desert, pentru micul dejun sau gustare.

Ingrediente: făină de mălai măcinată fin, iaurt, bicarbonat, ou, zahăr, sare

Mod de preparare: Într-un castron se cerne niște făină de mălai (noi îi zicem pentru turnate, este foarte fină) peste care adăugăm iaurt (lapte prins) în care se stinge bicarbonatul de sodiu, se adaugă un ou întreg, sare și zahăr după gust. După ce amestecăm bine toate ingredientele obținem o compoziție omogenă cremoasă, puțin mai groasă decât compoziția pentru clătite. Se unge o cratiță cu ulei și se pune pe foc iar când aceasta este încinsă bine cu ajutorul unei linguri mai mari sau a unui polonic mic se toarnă în tavă compoziția astfel încât să obținem niște mini clătite, nu mai mari decât este palma și nu mai grase de un centimetru. Acestea se întorc de pe o parte pe alta până se rumenesc și cresc puțin. Se servesc cu lapte cald sau cu smântână și zahăr.

Sursa: Ileana CUPȘA (Lenuța Petrii lu' Ștefan de pă Dâmb), sat Coruia, comuna Săcălășeni
PaleocaȚara Chioarului
Paleoca

Descriere: Este o mâncare specifică comunei Boiu Mare pregătită cu ingrediente din propria gospodărie în special după sărbătorile de iarnă întrucât ingredientul principal este COLACUL.

Ingrediente: colaci întăriți, apă, brânză de oaie iute (țăpărâșe), slănină

Mod de preparare: Într-o oală se pune la fiert apa cu puțină sare. Până ce apa ajunge la punctul de fierbere ne ocupăm de colacii întăriți bine (aceștia se lasă în prealabil 2-3 săptămâni pe ață la uscat), pe care îi rupem sau tăiem în bucăți mai mici. Când apa fierbe o turnăm peste bucățile de colaci cât să îi înmuiem bine după care stoarcem fiecare bucată de excesul de apă. Într-o altă cratiță prăjim bucățile de slănină tăiate după bunul plac, fie jumări mai mici, fie feli încrestate, și sfărâmăm un bulgăre de brânză de oaie iute. Odată pregătite toate ingredientele trecem la asamblat PALEOCA.

Într-un lighean sau castron așezăm un strat de colaci înmuiați peste care turnăm unsoare fierbinte, presărăm brânză și bucăți de jumări și continuăm în straturi până terminăm ingredientele.

Sursa: DĂNUȚ Ana (Onica din Hărăscu), sat Prislop, comuna Boiu Mare
Cornulețe cu silvoițăȚara Codrului
Cornulețe cu silvoiță

Descriere: ….bunătăţi de sărbătoare de la codreni din cămară

Ingrediente: 3 căni făină, 2-3 linguri de zahăr, unsoare, 1 linguriță bicarbonat, 1 ou, puțină sare, lapte acru

Mod de preparare: Făina se pune într-un castron mai mare, se pune unsoare peste și sarea și se amestecă bine. După ce făina și unsoarea s-au încorporat bine adăugăm zaharul, bicarbonatul, oul și se frământă bine cu lapte acru. Aluatul obținut trebuie să fie mai moale. Întinzi aluatul pe masă și îl tai cu un pahar, în mijloc se pune o linguriță de silvoiță și se impachetează pe jumătate. Se pune în tava si se coc în blouder.

Sursa: Lenuța COROIAN, Someș Uileac (oraș Ulmeni)
Foi cu salecale (amoniac)Țara Codrului
Foi cu salecale (amoniac)

Descriere: Desertul nunților de odinioară

Ingrediente foi: 1 cană de zahăr, 5 linguri lapte acru, 8 linguri unsoare topită, 2 ouă, 1 lingură salecale (amoniac), făină cât cuprinde

Ingrediente cremă: 500 ml lapte, 8 linguri de zahăr, 4 linguri făină

Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele și compoziția obținută se împarte pentru 4 foi. Foile se coc pe dosul tăvii. Pentru cremă, ingredientele se amestecă și se fierb la focmic până se îngroașă. Apoi se lasă la răcit și se asamblează prăjitura, câte un strat de cremă între foi.

Sursa: Veronica CONEA -Țara Codrului, Someș Uileac
LipieȚara Codrului
Lipie

Descriere: ...sau înlocuitorul pâinii în zilele de post.

Ingrediente foi: făină alba, drojdie, sare, apă

Ingrediente cremă: 500 ml lapte, 8 linguri de zahăr, 4 linguri făină

Mod de preparare: Se pune făina într-un castron (alegem dimensiunea în funcție de cantitatea de lipie dorite), punem drojdia și puțină apă călduță în mijloc, sare și apoi frământăm toată compoziția cu apă călduță și îl lăsăm la dospit. Aluatul trebuie să fie mai moale. Când este gata dospit se ia lespedea și se unge cu puțin ulei. Cu un polonic se pune compoziția în lespede și se coc bine pe ambele părți. Se facea mai mult în zilele de post și se mănâncă cu fasole acră și frecată.

Sursa: Lenuța COROIAN, Someș Uileac (oraș Ulmeni)
Pogăcea cu silvoițăȚara Codrului
Pogăcea cu silvoiță

Descriere: ...un desert codrenesc.

Ingrediente foi: făină alba, drojdie, sare, apă

Ingrediente cremă: 3 căni de făină, 0,5 cană untură de porc, 2 ouă, sare, zahăr, bicarbonat, lapte prins

Mod de preparare: Făina se freacă cu untura, apoi se adauga cele 2 ouă, putină sare, zahar cât vrei să fie de dulce, o linguriță de bicarbonat sau praf de copt care se dizolvă în lapte prins. Se face un aluat care de desprinde de mâini din care faci două foi. Pui în tavă prima foaie, ungi cu silvoiță (majun, dulceață), pui a doua foaie. Peste ultima foaie se trag linii în formă de romb (cu un cuțit) sau înțepi cu furculița. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, după care se încearcă cu o scobitoare să vezi dacă e gata.

Sursa: Maricica TĂMĂȘAN (Maricica lui Dragoș), Săliște

La masă, în Maramureș, e loc pentru oricine, Tradiția se-mparte, iar gustul... te ține!

Ziua Maramureșului – sărbătoarea sufletului nostru!
Tradiții vii, oameni faini, locuri cu rost.
Unim trecutul cu prezentul într-o zi plină de bucurie și mândrie.
Hai să fim parte din poveste!